ALEXANDERTEHNIKA

A.T. STUDIO | Prvo mjesto Alexander tehnike u Hrvatskoj
A.T. Studio
Tim stručnjaka educiranih u Alexander tehnici s područja
FIZIOTERAPIJE | LOGOPEDIJE | GLAZBENE UMJETNOSTI

Za koga?

Rad u moru

Rad u moru
Kada djecu učimo plivati ili radimo s djecom s posebnim potrebama u moru  važno je da se pri tome pazi na primarnu kontrolu (dinamičku ravnotežu glave u odnosu na tijelo) i što prirodnije disanje. Isto to vrijedi za odrasle koji žele poboljšati koordinaciju u moru, koja im je zbog krivo naučenih koncepata ili uslijed bolesti narušena.
Najveću sigurnost i povjerenje pri kretanju u moru djeca dobiju kada ih odrasli pri tome prate i podučavaju. Važno je pri tome da su i ti pratitelji opušteni i da nemaju straha. To je puno prirodnije i bolje nego učenje plivanja preko pomagala.
 Ukoliko se upotrebljavaju pomagala za plivanje treba ih posebno birati i znati kako ih upotrebljavati da ne remete primarnu kontrolu i disanje. Podržavamo pomagala kao što su spužve za plivanje, koje ne izdižu iznad površine mora, nego djeluju podupirući i ne remete prirodno disanje i pokretanje u moru. Djeca trebaju najprije osjetiti plutanje, da ne trebaju ništa sami raditi već da ih more unatoč tome drži. Učenje plivanja treba biti igra i uživanje!
 
Što znači imati primarnu kontrolu u moru?
 
Kad se dijete ili odrasla osoba nalazi u vertikalnom, horizontalno ili bilo kojem drugom položaju u moru, odnos glave i kralježnice treba biti slobodan tj. mora imati dinamičku ravnotežu glave u odnosu na kralježnicu.
Često možemo vidjeti da djeca drže dasku za plivanje ispred sebe s obje ruke  i pritom zabacuju glavu prema nazad i dolje. Taj položaj  nije  dobar  jer blokira prirodno disanje, zadržava pokret i stvara napetost u vratu i ramenima te cijelom tijelu remeti dobru i laganu pokretljivost. Sve to ima kao posljedicu da djeca umjesto da se opuste i prirodno dišu u moru, povećavaju tonus u gornjem dijelu tijela i remete prirodnu koordinaciju i prirodno disanje.
 
Satovima Alexander tehnike u moru, podupire se prirodno i nesmetano lagano pokretanje i disanje. U svim položajima u moru nastoji se dobiti dobra koordinacija cijeloga organizma. Kada se prelazi iz jednog u drugi položaj  važno je da se koriste zglobovi koji su za to predodređeni, a glava da vodi pokrete u svojoj prirodnoj dinamičnosti. 

Kontakt

Mob

+385 (0)91 518 02 04
  
  
    

E-mail

andreja.tokic76@gmail.com